2014. június 18., szerda

New way to social skills - Csorba-Simon Eszter torinói beszámolója

Olaszország, Torino, 2014. május 26-29.


A Pécsi Szín-Tér Egyesület képviselőjeként utaztam Torinóba a Grundtvig Program Tanulási Kapcsolatok, New way to social skills projektjének zárórendezvényére. A résztvevő országok Svédország, Lengyelország, Olaszország, Ciprus, Törökország és Magyarország voltak. A Grundtvig LLP partnerség legfőbb célja hogy javítsa a hátrányos helyzetű emberek szociális kompetenciáját. 6 szervezet vesz részt a projektben Mindegyikük társadalmi kirekesztettséggel veszélyeztetett emberekkel foglalkozik (esetünkben elítéltekkel).
           
A találkozó témája a 2012-2014-ig tartó a kettő éves tanulási kapcsolat összegzése és értékelése volt, minden partner részvétele mellett. Emellett az olasz civil szervezet által a helyi börtönben folytatott nevelői tevékenység és az ehhez tartozó foglalkozások megismerése, helyi módszerek közvetítése mellett volt napirenden, továbbá a Torinói Börtön intézetének megismerése, ezáltal az olasz és a helyi büntetés-végrehajtási körülmények bemutatására is sor került.

Május 26-én érkeztek meg a résztvevők Torinóba, 27-én pedig megkezdődött az egész napos program a torinói börtönben, a Casa Circondariale Lorusso Cutugnoban.
A látogatás során megtudtuk, hogy az A szektroban működik egy 1000 férőhelyes színház, melyet külsősök (például az elítéltek rokonai) is látogathatnak. Itt egy nagyon jól felszerelt sportegység van, melyet korlátozott körülmények között, a nevelők által javasolt személyek használhatnak. Továbbá a börtön működtet egy mosodát, amely a börtönön kívül a helyi idősek otthonát is kiszolgálja.
A klinikai központ elsősorban az AIDS betegekkel és drogfüggőkkel foglalkozik. Ezek az elítéltek nincsenek egész nap elzárva, más elbírálás alá esnek.
A börtön könyvtárában 3 elítéltet foglalkoztatnak, ők végzik a kölcsönzést. Az állományt a városi könyvtár biztosítja. Bármikor kölcsönözhetnek az elítéltek, de a könyvtárba nem mehetnek válogatni, így csupán egy meghatározott állományrész áll rendelkezésükre, hiszen a többségét nem ismerik a könyveknek.

A műhelyek és foglalkoztató termek rendkívül jól felszereltek. Ezek közül megtekintettünk modellező, keramikus és fafaragó termet, továbbá bepillanthatunk az osztálytermekben folyó munkába is.
Az elítéltek által készített festményekből, munkákból kiállításokat is szerveznek bizonyos időközönként, valamint felkérésre is vállalnak munkákat.

A börtön legnagyobb részlege a C szektor, itt 500 elítélt és 80 fős személyzet tartozik a létesítményhez. A magas biztonsági fokú részlegben az elítéltek viszonylagos szabadsággal bírnak, ellenőrzés naponta négyszer van (7, 11, 15 órakor és éjjel). A C szektorban működik a művéseti gimnázium, melyet kizárólag a szexuális bűncselekményt elkövetők használhatnak.
A női részleg 8 férőhelyes, jelenleg 4 fő vesz részt a speciális rehabilitációs programban, melyhez saját akaratukból csatlakoztak.
A legkülönlegesebb program az átalakított busz megtekintése volt, melyet Milánóból hoztak 2011-ben. A buszt játszóházzá alakították át abból a célból, az elítélteket látogató gyerekek tudjanak hol várakozni és lefoglalják őket. 5 évvel ezelőtt saját képregényt is kiadtak, melynek szereplőit felhasználva bábelőadásokat is tartanak (maguk a fogva tartottak). Egy ilyen előadásnak mi is szem- és fültanúi lehettünk.

A május 28-án megrendezett konferencián minden ország egy-egy képviselője ismertette a projekt eredményeit, itt én is bemutattam a Pécsi Szín-Tér Egyesület két éves munkáját, különös tekintettel a 2014 tavaszán elért legfrissebb eredményekre. A preszentációt Pintér Gézával közösen írtuk meg előre.
Pozitív tapasztalat volt a helyi közösség, a polgármester, a bv.-s személyzet és az egyesület tagjainak a jelenlétével megvalósuló konferencia, ahol rengeteg vendég vett részt és érdeklődött a projektünk eredményei iránt.
           
Összesítve a látottakat elmondható, hogy a konferencián és a börtönlátogatáskor megismert tevékenységek pozitív hatást gyakorolnak a szabadságuktól megfosztott fogvatartottak számára, ugyanúgy, mint minden más szakkör, tréning, oktatás vagy szakképzés, melyeknek hosszú távú következetes, egymásra épülő megvalósításához elengedhetetlen a társadalom, és a büntetés-végrehajtási szervezet támogatása. Ugyanakkor a változáshoz szükséges a résztvevők fejlődni akarása és nyitottsága is az újdonságok felé. Úgy gondolom, az általam megismert elhivatott és lelkes szakemberek ehhez minden eszközt biztosítanak.

Csorba-Simon Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése