2014. június 5., csütörtök

New ways to social skills - Torinói projektzáró találkozó

ÚTI JELENTÉS
Torino 2014. május 26-29.

A pályázat az Egész életen át tartó tanulás program, Grundtvig Tanulási című pályázati formára került benyújtásra melynek címe: „New way to social skills”. Egy új út társadalmi készségekhez.
 A projektben a pályázó fél a Pécsi Szín- Tér Egyesület, a megvalósítás helye pedig a Baranya Megyei Bv. Intézete volt. A pályázat megvalósításának időpontja 2012. augusztus 01-től 2014. június 30-ig  tartott.
A pályázatban az alábbi partnerek vettek részt: reszt Sledczy w Olsztynie (Lengyelország, Férfi börtön), La Brezza (Olaszország, Önkéntes szervezet akik elítéltekkel foglalkoznak), Emual Parents Association (Törökország, Non-profit szervezet akik fiatalokkal és szülőkkel foglalkoznak), Anstalten Lulea (Svédország, fk. Börtön), Cyprus Prison Department (Ciprus Női és férfi börtön).
A Grundtvig LLP partnerség legfőbb célja az volt, hogy javítsa a hátrányos helyzetű emberek szociális kompetenciáját.  A fent említett szervezetek, akik részt vettek a projektben, társadalmi kirekesztettséggel veszélyeztetett emberekkel foglalkozik (elítéltek, emigránsok, hajléktalanok). A projekt két részből állt. Az első részben a partner szervezetek megosztották egymással tudásukat, a hátrányos helyzetű emberekkel végzett munkájukat illetően. Továbbá megosztották az általuk használt munkametódusokat, illetve a munkájukban elért hatásokat és felmerült nehézségeket. Különösen olyan metódusokat, amelyek nem képezik a standard gyakorlat részét, de ismertek az eredményeikről, pl. a művészet, dráma, tánc stb. területéről. Mindegyik szervezet egy bizonyos számú részvevőt kapcsolt be a munkájába a társadalmi készséget fejlesztő programhoz, függően méretüktől, tevékenységüktől. A szervezetek különböző metódusokkal foglalkoztak, mint egyéni tréning, csoport tréning, felolvasások, festészet, rajzolás, dráma, dekupázs stb., annak érdekében, hogy kifejlesszék a legfontosabb társadalmi készségeket, mint kommunikációs készség, a stresszel való megbirkózás, konfliktuskezelés, ön-bizalom, tolerancia stb. Intézetünk az előzetes ház nagy sétaudvarán készült falfestmény és ezt követő előadással képviselte a projektet. A partnerség legfőbb terméke egy, színező könyv elkészítése gyerekeknek, amit végül a helyi szervezetek részére lettek átadva. A partnerség utolsó része egy konferencia lett, ahol a partnerek összefoglalták a projektet a tréningek hozzávetőleges hatásaival, illetve felmérték a jövőbeni nemzetközi együttműködések lehetőségeit.
A 2014. május 26-ra (érkezés) az „Egy új út társadalmi készségekhez” projektzáró találkozóra Torinóban került sor, az Associazione di Ascolto La Brezza Onlus szervezésében.  Ez egy önkéntes szervezet, akik elítéltekkel foglalkoznak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése